Imker David Ilias

Over mij

Mijn naam is David Ilias. Ik woon in Pauluspolder, een buurtschap in Zeeuws-Vlaanderen, dat valt onder het dorp Hengstdijk in de gemeente Hulst. In deze gemeente bevinden zich diverse natuurgebieden zoals het Verdronken Land van Saeftinghe het Waterwingebied Sint Jansteen en De Vogel. Pauluspolder zelf bestaat voornamelijk uit boerderijen die diverse gewassen verbouwen en is een ideale leefomgeving voor honingbijen.

Mijn opa leerde mij imkeren

Ik ben geboren in Slowakije (toen nog Tsjecho-Slowakije). Mijn opa daar was imker. Hij had een bijenstal met 8 bijenvolken in zijn achtertuin! Als kind mocht ik hem helpen en ontdekte alle geheimen van bijenhouden. Op een gegeven moment kwam mijn opa helaas op een leeftijd dat hij het imkeren niet goed meer kon uitvoeren en is gestopt. De liefde voor bijen en het imkeren heeft hij aan mij doorgegeven en daardoor is de wens om ook bijen te houden altijd gebleven.

Mijn eigen bijenstal in Pauluspolder

Toen ik in 2017 in Pauluspolder kwam wonen ontstond de mogelijkheid om mijn wens te bewerkstelligen. Hier is voldoende ruimte en er zijn genoeg mogelijkheden. In het najaar van 2017 kocht ik alle benodigdheden en mijn eerste 2 bijenvolken. Deze zijn inmiddels gegroeid naar 5 volken. Imkeren is een moeilijke ambacht. Het vergt veel tijd en is soms flink aanpoten, maar het geeft me zoveel plezier en voldoening dat ik er voor geen goud mee zou willen stoppen.

In Nederland 7000 imkers en 63.000 bijenvolken

Ons land telt naar schatting ongeveer 7000 imkers die samen zo’n 63.000 bijenvolken houden. Omdat bijen in dit klimaat maar enkele maanden honing produceren is het beroep imker niet winstgevend. Het is een ambachtelijk beroep dat in Nederland voornamelijk uitgevoerd wordt door hobbyisten. Ik ben één van die gepassioneerde hobbyisten!

Honing van Imkerij Pauluspolder

Natuurlijk verkoop ik als imker honing en andere honing producten. Echter is dit niet mijn hoofddoel. De honing die ik verzamel vanuit mijn honingraten is in het najaar snel verkocht waardoor ik helaas tijdens de overige seizoenen vaak nee moet verkopen als men bij mij honing komt kopen. Mijn doel met deze website en het houden van bijenvolken is het beschermen van de bij en zijn nuttige functie voor de natuur en onze mensheid.

Heb jij vragen over bijen of het imkeren?

De bij is een zeer nuttig en interessant beestje, hierover meer op de pagina Over bijen. Ik vind het leuk als mensen geïnteresseerd zijn in bijen en het imkeren, daarom sta ik altijd open om vragen te beantwoorden en informatie te geven. Neem daarom gerust contact met me op. Het uitsterven van de bij is een grote ramp voor ons gehele ecosysteem en ik zal er alles aan doen om dit te voorkomen.